Sretni ste jer ste kod kuće. Ne morate jurcati u ured. Ne morate imati zamorne sastanke.
Odličan osjećaj
😊 I sjednete ujutro raditi na računalu sa šalicom kave u blizini. I niste ni trepnuli te kave više nema, odnio ju tornado u vidu vašeg trogodišnjaka. Odličan osjećaj postepeno nestaje i hvata vas nervoza prije nego ste riješili prvi mail ili u mom slučaju napisali ovaj kratki tekst…

Teško je djetetu od 3 godine objasniti da vi sad morate raditi na način da ono razumije, a vi dobijete potreban mir i prostor za koncentraciju. Lako je upaliti crtiće ili tablet. No možete tome pristupiti i na drugačiji način.

Podijelite jedan veliki zadatak u više manjih i radite češće pauze koje koristite osim za pauzu od posla i za druženje s djetetom. U tim pauzama provjerite napredak i dajte novi zadatak ili ideju za igru.

PRIJEDLOZI – ako vam ne smeta neka to radi pored vas u dnevnom boravku ili gdje ste već odlučili imati svoj radni prostor:

 1. Crtanje gusjenice prstićima i vodenim bojicama (stavite sve na pod pa ako se i prolije i zalije, što sad? Struje još imamo, vešmašina radi)
 2. Slaganje velikih kockica u oblik prema djetetovom izboru (povremeno dođite pomoći)
 3. Nakon raznog vremena složite zajedno neku pistu po kojoj može voziti autiće i ostavite ju tako složenu danima, dok ne dosadi
 4. Plišanci ručaju
 5. Puzzle
 6. Neka trče od točke A do točke B, a vi im štopajte vrijeme

Pomirite se s tim da će kuća izgledati kao da je bomba pala i da stvari neće biti na svojem mjestu. Spremajte ih zajedno kao dio igre.

Sa malo starijima imate nešto više opcija za samostalnu igru.

PRIJEDLOZI:

 1. Tematsko crtanje (izvlače papirić sa temom koju trebaju nacrtati)
 2. Pisanje slova i brojki
 3. Puzzle
 4. Izmišljeni grad od Super Zingsa
 5. Ping-pong na podu; odbijanac od vrata
 6. Memori ili neka društvena igra
 7. Izmišljanje vlastite igre na ploči
 8. Ako imate dovoljno prostora u stanu/kući da mogu zakucavati koš ili igrati rukomet, pustite ih. Sve i da razbiju nešto, to je samo stvar.

Naš petogodišnjak jako voli pikule, ni sama ne znam kako smo došli do toga. Postoje utrke pikula online na temelju kojih smo složili poligon za pikule. Dobar dio dana provede spuštajući pikule po poligonu i hvatajući ih po sobi. Da, buka je. Ali ako je to najveće zlo…

Sa školarcima je ipak već lakše iako i oni imaju previše slobodnog vremena i traže vašu pažnju za shvatiti gradivo i napraviti zadaće. Definirajte vrijeme kada radite zadaće i pomažete im, i zbog sebe i zbog njih.

PRIJEDLOZI – nakon izvršenih školskih obaveza:

 1. Ako su kreativni dajte im neku temu i neka izrade ili nacrtaju nešto
 2. 3D puzzle – štopajte im vrijeme koliko im treba
 3. Izgradnja kompliciranog modela auta od lego kockica
 4. Učenje neke nove vještine
 5. Neka odu u dućan ako su dovoljno stari da budu samostalni
 6. Nagradite kućanske poslove 😉

Svako dijete, i ono najmanje i ono najveće, ima svoje afinitete i uživa u nečem specifičnom. Pokušajte im omogućiti upravo to. Pitajte ih što bi voljeli raditi dok vi radite i na taj način će manje ometati vas.

A savjeta za igru ima puno pa slobodno malo i vi sami istražite 😉

Vaša MCJ

Marina Cvirn Bavi se područjem upravljanja ljudskim potencijalima više od 10 godina te pomaže ljudima prepoznati i iskoristiti svoje talente. Iskreno vjeruje da strategija neće uspjeti ako nema kulture koja ju podržava, a samim time i pojedinaca koji u nju vjeruju. Neizmjerno uživa u edukacijskim aktivnostima, adrenalinskim sportovima, upoznavanju novih ljudi i kultura, a ovih dana bi najradije otišla na dobar tulum na kojem se može isplesati i družiti sa zabavnom ekipom.