Coaching danas slovi kao nešto što je u načelu pozitivno i korisno, ali ipak nema toliko korisnika benefita coachinga kao što bismo mogli očekivati, ako znamo koje su tu. Ovo možemo objasniti time da ipak nije u potpunosti svima poznato koje su to koristi koje vam coaching može donijeti. Naime, coaching nije nužno vezan samo za ljude „u problemu“ ili one koji se „ne snalaze“. Coaching je koristan i za one koji su uspješni u svom životu, no o tome ćemo nešto kasnije.

Dakle, koje su to koristi koje vam može donijeti coaching? Najveća i najopćenitija korist je – rad na sebi. Iz toga neminovno dalje proizlaze dobre stvari. To je kao i tjelovježba, koji god oblik, intenzitet ili frekvenciju odabrali, kad god došla, dobro došla je. Tako i coaching. No pogledajmo specifičnije što se može očekivati od poboljšanja. Korist koja će vam biti nužna za sve daljnje uspjehe je jasnost postavljenih ciljeva. Definirat ćete što želite (i što ne želite) te kako i u kojem periodu to namjeravate ostvariti. Već samim ovim korakom napravit ćete poligon za daljnji razvoj.

Coaching će biti usmjeren na vas, coach vam neće govoriti što trebate raditi, nego će slušati sve što imate za reći i to će biti vrijeme koje ćete izdvojiti samo za sebe i svoj boljitak. Coach vam može ukazati na drugi kut pogleda na stvar koji vam obitelj ili familija zbog svoje osobne uključenosti (ili neuključenosti) neće moći dati i time vam omogućiti da sami dođete do novih rješenja starih problema.

Coach može s vama raditi na vještinama potrebnim za ostvarenje ciljeva ili vaš osobni razvoj. Pogotovo za one ljude koji imaju donekle posložen život i možda baš zato osjećaju kako ne mogu više „dobiti“ iz okoline, coaching vam može biti upravo to vrijeme kada ćete dalje raditi na sebi, razvijati se u kreativnom i stimulativnom razgovoru i okružju, na nivou na kojem jeste, a s ciljem daljnjeg rasta. Neke prijatelje imamo od djetinjstva i oni nam možda u ovoj fazi života ne mogu pružiti potrebno za napredak pa će coaching tu biti velika pomoć ili čak i zabavan susret.

Povećat ćete svoju kreativnost, a koristit će vam i u odnosima s drugima. Coaching će biti koristan i onima koji trebaju motivaciju za stari ili novi pothvat u životu, a samopouzdanje i samopoštovanje će vam ojačati. Sve ovo će rezultirati osjećajem sreće i osjećajem upravljanja svojim životom umjesto prepuštanja danu u dan bujici događaja na koje naizgled nemamo utjecaja. Imate utjecaja, coaching će vam u tome pomoći.

 

Azra Imširović, mag. nov.
Članica Hrvatske udruge za coaching