Kako vrijeme prolazi, a naš život se manje-više ulovio u neku rutinu bez velikih promjena osim eventualno tu i tamo nekog putovanja, dođemo polako, nesvjesno, do toga da puno stvari u svojoj svakodnevici uzimamo zdravo za gotovo.

Partneri, djeca, roditelji, prijatelji… ali i ono što sada nismo u prilici baš iskoristiti.

Odlazak u dućan kad god se sjetimo, shopping, nove cipele, nova torba, novi gadget, sat, mobitel, TV, baš ono ogledalo koje bi savršeno išlo na onaj istočni zid sobe, pa čak i šetnju parkom, kupanje na bazenu, odlazak na skijanje ili more ili čitanje nove knjige posuđene iz knjižnice.

Mnogima od nas je ova situacija izazov i ulazak u područje u kojem se ne osjećamo ugodno. Ovo je prilika da naučimo puno o sebi samima, ali i svojim najbližima. Da uopće utvrdimo tko su to naši najbliži.

Kada ste zadnji put fokusirano, prisutno slušali svoje dijete? Što ga veseli? U čemu uživa? Zašto mu je baš to važno? Kada ste posljednji put pričali sa partnerom? Znate li kako se on/ona osjeća po pitanju situacije sa korona virusom? Oni koji su u Zagrebu, znate li kako se osjeća vezano uz potres? Koji su strahovi izašli na površinu? Kako se nosi sa stresom cijele situacije? Ima li neke nove snove i planove proizašle iz ovog cijelog kaosa oko nas?

Proljeće je godišnje doba kada se život ponovo rađa – veselimo se toplini i vedrini dužih dana obasjanih suncem nakon zimskih sivih i tmurnih dana. Kontinuirani životni ciklus obnavljanja koji je konstanta, sigurna pojava koja ne iznevjeruje – zdravo za gotovo. No, nepredvidljive meteorološke pojave čine tu razliku iz godine u godinu. Jeste li ih svjesni na godišnjoj razini? Ili samo kada se osvrnete desetljeće unazad

 

A što se tiče stvari s popisa na početku koje uzimamo zdravo za gotovo, jesu li vam baš toliko važne?

Uživajte u svakom trenutku, svakom pogledu, mirisu, dodiru – drage osobe kao i vjetra u kosi i svake promjene oko vas. Budite tu i sada za sebe i za svoje najbitnije.

Zastanite malo.

Pogledajte ljude oko sebe.

Stvarno ih vidite.

I posvetite im svoje vrijeme. Sada ga imate više nego inače. Mail vam neće pobjeći. Poziv ćete odgovoriti. Kao i poruke.

Ove trenutke s vama najdražim ljudima ćete teško ponovno dobiti.

Kako se obnavlja priroda zbog smanjenih aktivnosti, obnovite se i vi sami. I obnovite bliskost i povezanost.

Budite zajedno. Tako ste jači. Tako smo jači.

Vaša MCJ

Marina Cvirn Jurčec bavi se područjem upravljanja ljudskim potencijalima više od 10 godina te pomaže ljudima prepoznati i iskoristiti svoje talente. Iskreno vjeruje da strategija neće uspjeti ako nema kulture koja ju podržava, a samim time i pojedinaca koji u nju vjeruju. Neizmjerno uživa u edukacijskim aktivnostima, adrenalinskim sportovima, upoznavanju novih ljudi i kultura, a ovih dana bi najradije otišla na dobar tulum na kojem se može isplesati i družiti sa zabavnom ekipom.